lauantai 16. huhtikuuta 2011

Fattit hummus - hummus-leipä-jauhelihavuoka

Fattit hummus joka voidaan myös kirjoittaa fattet hummus fatteh / fattih hummus tunnetaan ainakin Palestiinassa, Syyriassa ja Libanonissa. Tämä resepti on palestiinalainen versio tästä "hummus täytteisestä" ruoasta. Tämä ei ole kauhean yleinen kotiruoka eli ruoka jota valmistetaan kotona, mutta suosittua ravintoloissa sekä yleinen kadulla myytävä fast food falafelien lailla.
Jauhelihan tilalla voi käyttää myös naudan tai kananmaksaa.

Tässä pääaineena on kikherneet ja päämakuna hummus eli tämä sopii hummuksen ystäville loistavasti!
Jos haluaa lisänä tarjota jotain muuta niin kebab sopii lisukkeeksi, muuta palestiinalaiset eivät tämän kanssa tarjoa yleensä.



3 annosta
(mikäli tarjoat kebabia tämän kanssa niin riittää tämä neljälle)

Tarvitset:
1 annos hummusta joka on hieman juoksevamaa kuin tavallinen hummus 
(hummus = kikherneitä, tahinia, oliiviöljyä, valkosipulia, sitruunamehua, suolaa)
n 4 dl keitettyjä kikherneitä + liemi
2 valkosipulin kynttä
1 sitruunan mehu
2-3 rkl maustamatonta jogurttia
2 kourallista kuorittuja manteleita tai pinjan siemeniä
200 gr naudan jauhelihaa
1 sipuli
mustapippuria
suolaa
hienonnettua persiljaa
oliiviöljyä

1. Revi neljä pitaleipää pieniksi paloiksi n 1.5 cm  x 1.5 cm (voit käyttää myös muuta vaaleaa leipää), asettele palat pellille ja paahda niitä 200 asteisessa uunissa, yläosassa kunnes ovat rapeita ja saanut hieman väriä. (noin 5-10 minuuttia) ja laita ne esim piirakkavuokaan jonka läpimitta on n 30 cm tai muuhun vastaavaan vuokaan.
2. Murskaa valkosipulin kynnet kikherneissä olleeseen liemeen (n 1.5 dl) lisää liemeen sitruunanmehu, ripaus suolaa ja mustapippuria. Kaada liemi paahdettujen pitapalasten päälle niin että suurinpiirtein jokainen pala on sopivan kostea. Lisää leipien sekaan 2 dl kikherneitä ja sekoita.
3. Murskaa sauvasekoittimella 2 dl kikherneitä ja 2-3 kukkuraa ruokalusikallista jogurttia, laita seos pitaleipien päälle ja sekoita leipien joukkoon tasaiseksi.
4. Lisää leipien päälle hummus annos (joka on tehty noin 4-5dl kikherneitä) mikäli hummus on liian paksua, lisää tilkka vettä. Se ei saa olla liian löysää mutta sellaista että sen voi levittää leipien päälle tasaisesti.
5. Pilko sipuli kuutioiksi ja kuullota oliiviöljyssä, gheessä tai voissa. Lisää jauheliha ja ruskista hyvin eli älä pelkästään kypsennä vaan myös ruskista jauheliha. Lisää se sitten hummuksen päälle.
6. Hienonna persiljaa noin 1/2 dl verran ja ripottele se jauhelihan päälle.
7. Halkaise kuoritut mantelit ja ruskista ne (tai pinjansiemenet) reilussa määrässä oliiviöljyä. Ripottele mantelinpuolikkaat persiljan päälle ja lopuksi öljy mikä jäi manteleista.
(voit laittaa jauhelihan ruskistumaan heti alussa joten ei tarvitse odotella sen ruskistumista)

Tarjoa sellaisenaan tai grillatun kebabin / lihapullien kanssa!

Paahdetut pitaleivän palat

 Fattet hummus sisältä

1 kommentti: